mandag 28. januar 2013

Tema: Hvordan ta med barna på kjøkkenet? 2:3
Sist uke la jeg ut litt om hvordan du kan ta med deg de aller minste på kjøkkenet. Innlegget finner du her.

Nå tenkte jeg å si litt om de litt større barna, de som står støtt og som har pinsett- grep.
Dersom de ikke står heeeelt støtt kan de jo fint fortsatt sitte i stol, bare de har motorikken i fingrene utvider jo egentlig kjøkkenet seg for ganske mange andre ting :D

9 mnd- 2 år
Nå begynner det å bli virkelig gøy!
Ungene oppfatter jo mer og mer av hvilke ord som betyr hva og hva som heter det forskjellige. Dersom du, som oss, har grønnsaksskuff nederst i kjøleskapet kan de raskt lære seg navnet på de vanligste grønnsakene i huset ditt (ikke alle snakker, men de vil finne de riktige)
pinsettgrepet

Bruk dette til å lære de navn på ting og til å involvere de enda mer i matlaginga. Når de reiser seg kan de nå flere ting i kjøleskapet, og så fort de går stødig kan de også hente andre ting til deg. Små barn elsker å få være med og få hjelpe til! God trening for å få pinsettgrepet er å plukke opp ting som Puffa ris ;) Når pinsettgrepet har kommet er det mange ting som kan utføres.Det er flere ting som kan  plukkes opp og legges andre steder, de får opp langt flere ting fra f eks en skjærefjøl. Dersom du vasker grønnsaker  kan de fint legge det over i kjeler, eller når du deler frukt kan de legge det på fat.
Har du vafler en dag kan barnet få legge platene på fatet. Når barnet får gjøre siste oppgaven før maten settes på bordet gir dette en liten ekstra boost på mestringsfølelsen.

Når barnet har ganske god styring på hendene sine kan de få prøve seg med kniv. Jeg har brukt smørkniv som ungene har delt med. Da er det ikke skarpe kanter å skjære seg på om den glipper, men jeg må passe på hva de får i oppgave å dele. Squash, banan, jordbær og slike ting er flotte å dele med den.
Begge mine har fått bruke denne kniven og stått å delt fra de er rundt året. (veldig gode motorisk allerede da, så du må jo se ann) Dersom du finner en kniv som ikke er farlig er det jo bare å la de stå der å dele, det skader da ingen! Jeg har fått mye god hjelp både til wok og salater de siste åra.

Nå begynner de også å bli så store at de skjønner når mamma eller pappa mener at noe er farlig og de hører dersom de får beskjed om å være forsiktig når de hjelper til. Det å få røre litt i en gryte som står på plata, prøve de spisse knivene sammen med deg (kanskje dele et eple sammen?), litt større oppgaver i helle avdelingen og nå kan de virkelig begynne å bli med på baking!
Det å få en deigklomp med rundstykkedeig eller bolledeig og prøve seg litt på selv er jo fantastisk! Legg en plastduk over spisebordet slik at dere har god plass og la ungene være med å bake ut!
Du kan også bruke pepperkakeformene hele året for å lage morsomme figurer i all slags deig. Det er alltid stas!
Bilde å fargelegge å vaske hendene
Husk å legg inn håndvask i rutinene deres
Vann blir mer og mer stas, rekker de inn til kjøkkenkrana er det veldig stas å få hente vann i kopp til noe du holder på meg! Hvor ofte bruker ikke vi voksne kluten når vi står på kjøkkenet? Jeg bruker den iallefall ganske ofte. Så når barna har nærma seg 18 mnd har de elsket oppgaven om å vaske stol og bord. De vasker gjerne litt på kjøkkenskapene også, og det er helt greit for meg. ;)
De har begge vært med på, fra rundt samme alder,å sette på bordet til mat. De bærer plastasjetter, pålegg, plastkoppene sine og grønnsakene til bordet. På den måten går det raskt unna.
Korkplater var det lenge krig om hvem som skulle få bære til bordet før middag her... Hehe!

Det er bare å se hvor mye ditt barn er interessert i å være med, og bygg på så fort du tror dere kan mestre nye ting sammen!
Det er jo endel håndledelse på å treffe riktig med både melk og mel i starten, vi rører ut ting før vi varmer det alt for mye - og da rører vi sammen. Pannekakerøra er genial for å trene på knekking av egg og det å få røre helt selv!
Det er gøy å skru av og på kjøkkenmaskiner, men jeg passer alltid på å ALDRI SETTE I KONTAKTEN til jeg er helt sikker på at NÅ skal vi bruke den!

Så lenge spisse ting, elektriske maskiner, vannkoker og andre kokene ting blir behandlet med forsiktighet, er det veldig morsomt å ha ungene med på kjøkkenet!

 

KOS DERE PÅ KJØKKENET! og beregn god tid

1 kommentar:

  1. Kjempebra, Ingunn! De små er jo så glade når de kan hjelpe til på kjøkkenet. Det er fint å innvolvere dem. Det blir litt søl, men de må jo begynne et sted. 3-åringen lagde riskaker til hele familien og besøket vårt i går, og han ble så glad da alle likte kaken han hadde laget, han smilte så bredt og var så glad!
    Knekking av egg er en kunst. Det blir litt skall oppi av og til, men det fikser vi bare. Noen av barna her har begynt å avansere sånn at de knekker egg med EN hånd! Det er stas.
    Barn lærer masse av å bidra på kjøkkenet:) Bra initiativ av deg å skrive om dette:)

    SvarSlett

Jeg er jo så spent på hvem som faktisk leser, så legg gjerne igjen noen ord!