Kose råd til gravide

Siden jeg har to ganske tette svangerskap ganske så ferskt bak meg, tenkte jeg å dele litt på noen tips. Ikke slike  "spis ikke dette, men prøv dette" eller "tren hver dag" osv, men litt sånn kosetips. Ting jeg er veldig glad for at jeg rakk å gjøre, har tenkt etterpå at det burde jeg gjort eller ting jeg savner ;) 

Jeg deler det opp i flere bolker også får dere lese som det passer dere! 

Uke 4-12
Dette er jo tiden da du bærer på hemmeligheten!! Den er ganske fantastisk, frustrerende og nervepirrende

# Du kommer alltid til å huske hvordan pappan fikk vite det, kanskje rekker du å tenke på noe lurt ;) 
# del nyheten med en eller to gode venner. Dersom noe skulle gå galt er det godt å ha noen å ringe til uten å måtte forklare! Og det er fantastisk å ha noen å fryde seg sammen med! 
Bruk til i bokhandel eller på nett. Finn deg en dagbok for gravide. Min favoritt er denne, men det finnes flere så finn din favoritt! De aller fleste kommer til å like notatene de får skrevet ned senere! 
# Gravidkortet varer bare i 8 (1 mnd er jo allerede borte når du finner det ut!) så bruk det allerede tidlig!


uke 10- 15
 Nå begynner vel behovet for å fortelle det til familie og venner å bli ganske stort! Kanskje er du i fin form og merker ikke stort til at du er gravid, og det første sjokket har jo gitt seg, så ikke bli overraska om andre blir mer glad enn deg selv

# Det er lov å bytte gaver dersom du ønsker noe annet!!! 
# Begynn å se etter 2 gode myke pledd.
    Klær vokser de små fort ut av, men du får garantert ett eller to pledd (greit med 2 for da kan du vaske det ene- trenger jo ikke å være like ;) som du bruker mer enn andre pledd. Sånn til å tulle babyn inn i, både på sofan, i senga og innerst i vogna. Velg med omhu og bruk gooood tid! 
# Tenker du å lage noe selv til babyn kan det være greit å begynne å se på oppskrifter, og tenke farger. 
# ønsker du deg noe spesielt fra noen kan det være greit å si ifra rundt nå. Mange trenger jo litt tid på ting, eller har tenkt på andre ting selv. 

Uke 15- 20
 Ultralyd! Det begynner å nærme seg ultralyd!! Det er bare å starte å forberede seg til første møte!! Ikke ha alt for høye forhåpninger da, det er bedre å bli overraska positivt enn skuffa


# ikke fortvil om pappan begynner å miste litt interessen, noen gjør det men den kommer tilbake når babyn kommer- senest! :) 
# bruk venninner som har fått barn til å spørre, fortelle og dele! (Vi er IKKE lei av å høre om svangerskap, spark, tanker og bekymringer, men vi kan være litt redd for å presse oss på!) 
# finn deg en god krem som du smører magen med hver dag. Det er litt ekstra stas når den lille sparker igjen etterhvert!
# Føl deg vel i klærne du går i, det er greit å bruke litt penger på gravidklær! Kanskje kjenner du noen som har litt liggende du kan låne også.

Uke 20- 30

Nå har de fleste fått se en sprell levende liten baby på ultralyd, mange vet om de får gutt eller jente og tiden for ruging og redebygging har absolutt kommet!

# for meg ble dette en tid for strikking og første planlegging og klargjøring til den lille. Det er greit å f. eks male og gjøre slike ting før magen blir alt for stor! Og nå har du god tid til å se, få inspirasjon og kose deg litt mens du holder på.  Det er så mye god inspirasjon på nett!!
# Kos deg med gåturer dersom bekken tillater det! Du får så mye igjen for det både av energi og helseeffekter.  

# Hva finnes rundt i slekt og loft som dere kan tenke oss å låne/arve? Er det kurver, vugger, dåpskjoler, vognposer osv osv rundt omkring dere kan se på før dere bestemmer dere for å kjøpe nytt?  Det er også gjerne lettere å takke pent nei til å låne ting rundt disse tider enn mot slutten, eller enda verre rett etterpå! Det er ikke bare hos den nye mamman hormoner kan flakse vilt etter at et nytt batn har kommet til verden ;)

# Det å gå på konserter med baby i magen synes jeg var fantastisk hver gang med første (ble ikke like mye med nr 2 dessverre).  Ta dere turer ut, nyt brusen med god samvittighet (nå kommer jo magen for fult og ingen lurer på hvorfor du drikker aloholfritt lenger ;) )og fyll på med opplevelser.  Jeg synes konserter var veldig spesielt, kanskje er det noe annet for dere, men lyd og sene kvelder skader ikke fosteret ;)


Uke 30-38
Du begynner nok å føle at det næmer seg nå! Og at du har vært gravid i en evighet! For omverden er det fortsatt en god stund igjen, og uker sier de mindre og mindre. Måneder er folk glad i, men det blir jo så rart Hehe! Men 10 uker er jo faktisk nesten 3 mnd til..

# dersom du har mulighet, unn deg gravidspa mot slutten av denne perioden! Det er fantastisk!! 
#Gjør noe ekstra hyggelig sammen med kjæresten iløpet av denne perioden! Ta en hyttetur, langweekende eller noe annet som er litt ekstra for dere. Dere er snart på oppløpet og det er godt å ha noen slike ekstra hyggelige ting i bunnen for å gjøre barseltiden litt enklere kjærstemessig.


# Det er kanskje på tide å begynne å handle inn litt klær om du ikke allerede har handla skuffer og skap fulle. Ta shopping på dager der du har lyst slik at du ikke behøver å stresse med det på dager du helst ville ligge på sofan. Dersom du ikke har finni så mye innen du føder, er det bare å ønske seg klær- så ramler det inn masse som regel!

# jeg har alltid med litt babyklær på sykehuset. Litt til gutt og litt til jente (viste ikke hva vi venta). Noen synes det er pes og bare ekstra vask, men jeg synes det er veldig stas å kunne kle opp babyen i egne klær og teppe allerede på sykehuset. Synes ikke de få ekstra bodyene og sparkebuksene gjør så store forskjellen i vaska gitt. Er jo ikke alltid jeg fant fine klær som passer når vi venta besøk og slikt (lå lenge med første og etter hvert måtte pappan komme med mer rent tøy til oss) Det er mange som tar bilder og da er det greit å ha litt hyggelige klær på. Jeg brukte også god tid på å finne de klærne jeg ville ha med. Husk klorevotter og lue ;)#klær til deg selv! Det er snart på tide å forberede FØDEBAG og gjøre seg klar til fødsel. Jeg har vært veldig fornøyd med å ha med meg klær som gjør at man føler seg litt fresh, nye klær! Jeg valgte farger på klærne til meg selv også. Husk at du skal brette frem puppen i tide og utide, så ammeklær eller klær der det er enkelt er lurt. 
Puppene dine vil være helt ukjente og leve sitt helt eget liv de første ukene, jeg falt for disse ammetoppene de har både på Lindex og HM. (Ammebh har jeg stort sett bare brukt når jeg har amma en god stund.) De er også veldig greie disse toppene, for de dekker jo også magen ;) Og nye sokker!! Og nye truser!   
- Husk at bukser bør være ganske luftige og ikke stramme noe som helst sted. Man vet jo dessverre ikke helt sikkert hvordan fødselen blir og plutselig har du et snitt i bikinilinja. Da er det ikke godt med bukselinning i såret, og trange bukser som strammer på sting er heller ikke godt. Man finner masse fint om man bruker litt tid!

# Noen velger jo å bare bruke sykehusskjorte og joggebukse – sammen med nettingtrusene fra sykehuset… Men…

Uke 37-40
Permisjonsstart! Nå er du snart i mål! Livet er snart forandra, uansett om du får ditt første eller 7 barn er det en forandring.

# Disse tre ukene er ment for å hente energi (tror jeg) og gjør det som passer deg! Er du trøtt og sliten så legg inn en hvil eller to på dagen, men du får ikke energi av bare å ligge på sofan!

#Dersom formen tillater gjør aktive ting!

#Kos deg med å vaske, brette og legge klart klær og annet utstyr! Det er bare nå du har tid til å faktisk kose deg med det! Snart er det en vane ;)  
#Ha avtaler noen dage i uka, du skal være hjemme en god stund og det er bare å finne nye rutiner med en gang ;) Men ikke lag masse avtaler hver dag, for noen dager er det godt å bare være seg selv i sin egen lille boble! 

#Kanskje begynne å skrive litt til babyen? Eller gjøre klar bøker, album og slikt til den lille kommer. Ha de på et lett tilgjenglig sted, for det er aldri så masse tid som man tror og lett å glemme å fylle de ut!

Uke 40-42
Dagene har kommet og alle rundt dere bare venter på at det skal skje noe!

# gå ut å spis en bedre middag!
# oppdatere status på Facebook, eller andre sosiale medier daglig, så slipper du så masse mas om du går over termin
# Ta sjansen på å gå ut å ta deg en kaffe, stikk på småbesøk til andre som er hjemme. Det er hyggelig både for deg og de, og gjør det enklere å ta imot besøk etterpå- du slipper å prate om ventetiden en gang til J
#nyt at du kan legge deg og sove når det passer deg, og at du kan dusje så lenge du vil uten å ha øra på stilk!
PS: dersom du forventer noe spesielt av din kjære når dere kommer hjem lønner det seg å hinte eller få en venninne eller noe til å tipse din kjære... Dersom du ikke bare forteller han det! De er ikke tankelesere og de blir ikke de selv om de blir pappa! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg er jo så spent på hvem som faktisk leser, så legg gjerne igjen noen ord!