onsdag 24. september 2014

Hva er lang tur med en 4 åring?

Det er mitt spørsmål om dagen... Hvor langt kan en 4 åring gå?

På jobb får vi ofte spørsmål om det er langt hit eller dit.. Og klarer en 6 åring å gå til Styggemann?

Alt er jo relativt og har med hvor mye barn og voksne har gått før, hvordan man tenker at man skal gå og hvor lang tid man mener man har til rådighet.
En annen viktig ting er at barn har ikke evnen til å gjenkjenne en km til en annen km. Det som er kjempelangt inne i tett skog kan være kjempe kort om det er et synlig mål foran.

Mine barn kan fint gå en dagstur på 1 mil. De kan være helt ferdig etter en liten tur på 2 km. Hvem de går sammen med, hva voksne velger å bruke av ord og hvordan ting blir lagt frem er helt avgjørende.
Dersom de voksne sier at "det er ikke langt igjen nå!" - ja da har ungene hørt ordet langt! Dersom du heller sier at "nå er vi like ved bålplassen." - ja da er de jo like ved... Forskjellene er ikke stor, men effekten hos barn er ganske forskjellig.

Samme er etter en tur. Dersom de får høre at de har vært på kjempe lang tur, og har gått noen få km på asfalt i bysentrum, ja da legger de voksne en standar for hva som er langt å gå. Dersom 2 km er langt skal det endel jobbing til for å på neste tur gå 4 km med å gå forbi samme sted.

Jeg prøver veldig å unngå å bruke ordene "langt" "litt til" og "skal bare" når vi er ute. Men det er bare meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg er jo så spent på hvem som faktisk leser, så legg gjerne igjen noen ord!