søndag 28. oktober 2012

Røykfri arbeidsplass?

For endel år siden innførte Fylkeskommunen her i strøket røykfri arbeidsplass. Dvs at alle som vil røyke må ut av området som fylke eier.
Jeg husker hvor ramaskrik det var da man måtte gå litt ekstra for røyken.

Alle husker hvor høyt og lenge det ble ropt både før den kom og rundt tiden den kom- Røykeloven.

Nå går kommunen her et skritt videre. Den forbyr ansatte å røyke i arbeidstiden!
Alle som kjenner en røyker, røyker, har røyka eller bare jobba sammen med noen som røyker- ja de vet at røyker liker dårlig at noen peller bortpå uvanen deres og forteller dem hvordan de skal gjøre det. Alle vet at røykere ikke finner seg i å bli bossa rundt. (her er jo alle røykere og xrøykere tatt under ett, og det er det en grunn til.. De blir en samla flokk når noen sier noe om vanen deres) Jeg tror mye av grunnen til at det før ble storm i vannglass og fortsatt sjelden glir stille igjennom når det er endringer i noen (u)vaner, er fordi at spesielt røyking er en vane ingen er stolte av, ingen går rundt og tror at det er best for dem og ingen går rundt og synes det er kult. (dersom man ikke er på ungdomsskolen og ikke vet bedre enda...?)

Det virker som det er mindre bråk og kamp rundt kommunens planlagte forbud enn det har vært tidligere? Kanskje har "røykerne" blitt herda? Eller er det fordi ingen vil stå frem og kjempe for røykerne lenger? Uansett så må jeg si at det egentlig er tøft av kommunen å gå ut med en slik målsetting og et slikt forbud.
Det gjorde det for en god stund siden, og det skulle vel egentlig kommet et ganske godt opplegg for røykere til å få hjelp til å slutte. Det kan jo fortsatt komme, men nå begynner de å få dårlig tid på å få opp stemningen!

Som ansatt vet jeg at det kan være tungt for noen å følge dette påbudet, men som mamma og pårørende;
Jeg er veldig fornøyd! Det er deilig å vite at barna ikke blir omgitt av røykere i barnehagen (ikke at det har vært noen problem nå), det er godt å vite at besteforeldre og syke på alders og sykehjem slipper å forholde seg til personal som lukter av røyk.
Det er jo ingen som røyker inne lenger, og veldig få som røyker med barn rundt seg i det hele tatt. Det skinner ganske tydelig igjennom dersom det røykes nå, og jeg har en spådom....

At om noen år, da vil røyk være noe som hører privatlivet og festlivet til. På samme måte som alkohol. Det vil være helt naturlig å ikke kunne gå ut å ta seg en røyk i arbeidstiden, det vil være helt naturlig at det stort sett selges mest røyk mot helger og større festligheter. Det vil fortsatt være de som røyker i hverdagen, men de blir færre og enda mindre synlig.

Men det er bare min spådom da.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg er jo så spent på hvem som faktisk leser, så legg gjerne igjen noen ord!